Wie zijn wij?                                                                      Startpagina

De stichting, die geen politieke- of religieuze ‘kleur’ kent, is opgericht in maart 1990 met het doel de kennis van het Chinese cultuurgoed te bevorderen.
 

De eerste vijftien jaar hebben we ons geconcentreerd op het schrijven en publiceren van essays en artikelen, het geven van lezingen, het meewerken aan themadagen, enzovoort, enzovoort. Deels onder het pseudoniem ‘Marjolein Grubner’ en deels onder de naam van de Stichting. Eind 2005 hebben we besloten om onze werkzaamheden naar het digitale vlak te verleggen en vanaf februari 2006 zijn we ‘in de lucht’ met deze website. De eerste maanden hebben we onze site snel laten groeien om u de gelegenheid te geven om wat meer over ons te weten te komen en om u kennis te laten maken met een aantal 'producten' die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Sinds juni 2006 zetten we ook inhoudelijke artikelen op de site.

 

De onderwerpen waar we de komende jaren aandacht aan gaan besteden zijn:

De artikelen zijn onderverdeeld in twee categorieën:

Curio’s (één of twee pagina’s met interessante, grappige of opmerkelijke wetenswaardigheden) en

Kleine Draakjes (langere artikelen rond één onderwerp).

 

De publicaties worden in het zogenaamde ‘pdf-format’ geplaatst. We hebben daarvoor gekozen omdat het een compacte manier van kennisoverdracht is en omdat het ons in staat stelt illustraties, schema’s en Chinese karakters voor iedereen zichtbaar te maken (u hoeft dus niet over een Chinese tekstverwerker of speciale software te beschikken om ze te kunnen lezen). Het enige wat u nodig heeft is het softwareprogramma Adobe Reader® en dat kunt u gratis downloaden bij Adobe: www.adobe.com

U heeft daarvoor ook niet de allernieuwste versie nodig want wij publiceren in versie 5.0

 

Naam

De naam van de stichting is ontleend aan de oude Chinese naam voor een deel van het sterrenbeeld dat wij de Grote Beer (Ursa Major) noemen. De zeven helderste sterren vormden al ver voor onze jaartelling een Chinees sterrenbeeld en was daar bekend als ‘het zevengesternte’ of ‘de noordelijke schepel’ (de ‘schepel’ was een gangbare maateenheid voor graan ter grootte van circa tien liter). Omdat dit sterrenbeeld het hele jaar door zichtbaar was, gold het niet alleen als oriëntatiepunt, maar ook als klok voor iedereen die in de nachtelijke uren op reis was. Ook nu gebruiken amateur-astronomen in oost en west dit sterrenbeeld nog steeds om eenvoudig het noorden (en de siderische tijd) te bepalen.
Wij willen een betrouwbaar oriëntatiepunt bieden voor iedereen die in de Chinese cultuur geïnteresseerd is en hebben daarom voor deze naam gekozen. In ons logo ziet u het sterrenbeeld - als in beweging - terug.

 

Doelgroep
Feitelijk zijn we actief voor iedereen die zijn of haar algemene ontwikkeling of specifieke kennis op dit terrein wil vergroten of wil delen. De laatste jaren hebben we enthousiaste reacties mogen ontvangen van China-vakantiegangers, studenten sinologie, jonge mensen van wie de 'roots' in China liggen maar waarvan de ouders ook niet meer precies weten waar allerlei gewoonten en gebruiken vandaan komen, Nederlanders die een Chinees kindje hebben geadopteerd en connaisseurs van Chinees porselein en keramiek.

 

Correspondentie
Op publicaties of leaflets kunt u nog een postbusnummer tegengekomen, maar om kostentechnische redenen hebben wij deze op moeten heffen. Wij zijn (en blijven) voor u bereikbaar via het adres:
 

Werkgroep Het Zevengesternte
p/a Wimpel 124
9733 BP  Groningen
 

Of per email:
info@zevengesternte.nl


Kamer van Koophandel
Wij zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

te Amsterdam onder nummer: 41209305


BTW
Alle prijzen van onze producten zijn inclusief BTW

BTW-nummer: NL007944603B01

Bank/Giro
707658225

t.n.v. A. Smoorenburg

Groningen o.v.v. 7G

 

ANBI

Helaas is ons bestuur te klein om voor de ANBI-regeling

in aanmerking te komen. U kunt uw giften aan ons vanaf

1 januari 2008 dus niet meer van de belastingen aftrekken.


Het bestuur van de Stichting
Hans Smoorenburg (voorzitter)
Anneliese Smoorenburg – Bleijerveld (penningmeester)
Milena Huender (secretaris)

 

naar boven